Waarom het ondersteunen van de maag van uw paard zo belangrijk is

Waarom het ondersteunen van de maag van uw paard zo belangrijk is

Een gezonde maag is de basis voor een fit, werkwillig en comfortabel paard. Toch komen maagproblemen vaker voor dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 53 tot 90 procent van de volwassen paarden last heeft van maagzweren, vooral bij sportpaarden, maar ook bij paarden in lichtere training.

De klachten zijn vaak lastig te herkennen en verschillen per paard. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op signalen én te begrijpen hoe maagzweren ontstaan. In dit blog gaan we in op de herkenning van maagproblemen, de oorzaken van maagzweren en hoe je via voeding, training en supplementen de spijsvertering van je paard kunt ondersteunen.

Hoe herken je maagproblemen?

Maagzweren ontwikkelen zich vaak geleidelijk. Veel paarden laten subtiele signalen zien die je in eerste instantie misschien niet direct koppelt aan hun maag. Denk aan een verminderde eetlust, terughoudendheid bij het aansingelen of een doffe vacht. In de sport zie je soms dat paarden minder goed willen verruimen, verzameling vermijden of minder afdruk op de sprong hebben.

Signalen die kunnen wijzen op maagklachten:

  • Verminderde eetlust 
  • Gapen 
  • Lucht zuigen 
  • Tandenknarsen 
  • Doffe vacht 
  • Afvallen 
  • Prikkelbaar tijdens aansingelen en  opstappen 
  • Minder fit  en werkwillig  
  • Protesterend bij verruiming en verzameling van gangen tegen het been 
  • Minder afdruk op de sprong, niet willen rekken

Maagzweren, hoe ontstaan ze?

Maagzweren ontstaan wanneer de beschermende slijmvlieslaag in de maag beschadigd raakt. De maag van een paard bestaat uit twee delen: een ondergedeelte en een bovengedeelte. Het onderste deel maakt voortdurend maagzuur aan, wat nodig is om voedsel goed te verteren. Dit deel is bekleed met glandulair slijmvlies, dat goed bestand is tegen de zure omgeving.

Het bovenste gedeelte van de maag is anders opgebouwd. Dat is bekleed met plaveisel slijmvlies, en dat is veel gevoeliger voor maagzuur. Normaal gesproken wordt het maagzuur geneutraliseerd door speeksel en ruwvoer, zoals hooi. Als een paard te weinig ruwvoer binnenkrijgt, blijft het zuur te sterk en kan het opstijgen naar het bovenste deel van de maag. Daar tast het het plaveisel slijmvlies aan. En als dat eenmaal beschadigd raakt, is het veel vatbaarder voor de ontwikkeling van maagzweren.

Waarom een gezonde spijsvertering belangrijk is

Een goed functionerend maagdarmkanaal is essentieel. Niet alleen voor een goede opname van voedingsstoffen, maar ook voor het welzijn van je paard.

  • Maagzuur en trainen op een lege maag:  Omdat een paard constant maagzuur produceert, is het belangrijk dat er vóór het trainen ruwvoer in de maag aanwezig is. Zonder die ‘beschermlaag’ kan het maagzuur tijdens beweging opspatten naar het gevoelige deel van de maag. Dit vergroot de kans op schade aan het slijmvlies. Een kleine portie hooi voorafgaand aan het werk kan helpen om dat risico te verkleinen.
  • Darmgezondheid en weerstand: De darmen vormen niet alleen het centrum van de vertering, maar ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Een gezonde darmwand beschermt tegen indringers én voorkomt dat maagzuur schade aanricht. Supplementen kunnen helpen de slijmlaag in maag en darmen te ondersteunen, zodat deze barrière goed blijft functioneren.
  • Darmflora in balans: In de dikke darm leven talloze micro-organismen die helpen bij de vertering van vezels. Als de darmflora uit balans raakt – bijvoorbeeld door stress, antibioticagebruik of verkeerde voeding – kunnen spijsverteringsklachten ontstaan. Dit heeft vaak gevolgen voor de energiebeschikbaarheid, het gedrag en zelfs de prestaties van je paard.

Een gezond paard is niet alleen gelukkiger, maar levert ook betere prestaties. Twijfelt u over de gezondheid van uw paard? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Met gebruik van een professioneel, gebalanceerd voer- en trainingsprogramma, passende voedingsadditieven en een goede verzorging, houdt u de gezondheid van uw (sport)paard op peil.

Wilt u op de hoogte blijven van de ins en outs rondom paarden en gezondheid? Volg ons dan op Instagram en op Facebook om niets van het laatste nieuws te missen.
 

Terug naar blog